Estud. filol.   no.58; Resumen: S0071-17132016000200007
Revistas Electrónicas UACh
Web Sistema de Bibliotecas UACh
Formulario de Contacto Revistas Electrónicas UACh (OFF)
Revistas Electrónicas UACh - Estudios filológicos
 
 no.58La figura de aquel sabio ̸ Que a callar muestra con el dedo al labio: El gesto harpocrático en un emblema de AlciatoPolíticas de la vergüenza y la exclusión: el sujeto mestizo en Parias zugun de Adriana Pinda  Indice de autoresIndice de materiabúsqueda de artículos
Inicio revistalista alfabética de revistas  
-

Estudios filológicos
ISSN 0071-1713 versión impresa

 
  Como citar este artículo
  Agregar a favoritos
  Enviar a e-mail


Resumen

LOPEZ ZURITA, Paloma. La terminología del vino y la viña jerezana en inglés: Un caso concreto. Estud. filol., nov. 2016, no.58, p.141-160. ISSN 0071-1713.

This paper presents the study of the sherry wine-making terminology (Spain) through a case study: the book Gatherings from Spain, of great impact in the 19th century. Our main purpose is to identify the linguistic mechanisms used to transfer from Spanish into English those elements so closely related to the anthropological traditional wine-making method in the Jerez area. Results show how the characteristics of the initial elements determine the type of mechanism used, depending on whether they refer to general scientific terms or to those related to the cultural customs of different geographic locations. These latter make up a local specific wine terminology, whose vocabulary, in many cases, has been incorporated into the target language.

Palabras Clave: terminology; translation; viticulture; sherry; Jerez.

        · resumen en español     · texto en español     · pdf en español


© 2017 • Facultad de Filosofía y Humanidades, Universidad Austral de Chile
Teléfono: 56 63 221022 • Fax: 56 63 221425 • Casilla 567 • Campus Isla Teja S/N • Valdivia • Chile
E-mail: